Η καταγωγή της Κλεοπάτρας.
Με τον αδερφό μου έχουμε την συνήθεια, ειδικά όταν ζεσταίνει ο καιρός, τα βράδια να βλέπουμε είτε παλιές ελληνικές σειρές είτε κινούμενα σχέδια. Πριν αρκετές μέρες, είχαμε δει μια ταινία του Scooby-Doo με τίτλο: <<Σκούμπι-Ντου, Πού είναι η Μούμια;>> και σαν κεντρικό θέμα είχε την ανακάλυψη του τάφου της Κλεοπάτρας, κι έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια των αγαπημένων χαρακτήρων. Μετά το τέλος της, θυμήθηκα πως πριν κάποιους μήνες είχε προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ στην πλατφόρμα του Netflix με τίτλο: <<Βασίλισσα Κλεοπάτρα>>, για το οποίο είχε δημιουργηθεί ένα <<beef>> μεταξύ αυτών που το λάτρεψαν και αυτών που αντέδρασαν. Ο λόγος; Η πρωταγωνίστρια, η ηθοποιός που υποδύθηκε τον ρόλο της Κλεοπάτρας, ήταν μαύρη.
Η Κλεοπάτρα Ζ' ήταν κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίου ΙΒ' Αυλητή και της Κλεοπάτρας Ε' Τρύφαινας. Είναι γνωστό σε όλους πως υπήρξε η τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου, αφότου η χώρα έγινε επαρχία της νεοϊδρυθείσσας τότε Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, λίγοι όμως έχουν κατά νου πως η Κλεοπάτρα ανήκε στην δυναστεία των Πτολεμαίων. Ποια ήταν αυτή η δυναστεία; Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος εισήλθε στην χώρα το 332 π.Χ., αφού ήταν μέρος των κατακτήσεων του, ο λαός τον υποδέχτηκε ως απελευθερωτή, καθώς από το 343 π.Χ., οι Πέρσες είχαν κατακτήσει το βασίλειο της Αιγύπτου. Ο Πέρσης Σατράπης ηγεμόνας Μαζάκης, που κυβερνούσε εκείνη την εποχή την χώρα του Νείλου, βλέποντας το πλήθος να χαιρετάει τον Αλέξανδρο κατά την είσοδό του, αλλά και σκεπτόμενος ότι ο στρατός του τελευταίου ήταν ιδιαίτερα σκληραγωγημένος στην μάχη, επέλεξε να μην αντισταθεί. Έτσι, η Αίγυπτος πέρασε στα χέρια των Μακεδόνων χωρίς μάχη. Ο Πτολεμαίος, στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διορίστηκε ανώτατος κυβερνήτης, και στην συνέχεια ανακήρυξε τον εαυτό του Βασιλιά Πτολεμαίο Α'. Για τους Αιγύπτιους, δεν ήταν δύσκολο να αναγνωρίσουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, τους Πτολεμαίους ως διαδόχους των Φαραώ της ανεξάρτητης Αιγύπτου. Έτσι, δημιουργήθηκε η δυναστεία των Πτολεμαίων, μέλος της οποίας ήταν και η Κλεοπάτρα Ζ'. Το μόνο μυστήριο που προέκυψε κατά τους αιώνες, ήταν αυτό που σχετίζεται με την καταγωγή της μητέρας και της γιαγιάς της Κλεοπάτρας, από την πλευρά του πατέρα της. Ακόμη κι αν υπάρχουν ως σήμερα αμφιβολίες σχετικά με τους συγκεκριμένους, ή και εν γένει απογόνους του Πτολεμαίου Α', υπογραμμίζεται πως οι γάμοι πραγματοποιούνταν μεταξύ μελών εντός της δυναστείας. Επομένως, οποιαδήποτε αντίθετη άποψη, δεν μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα της δυσπιστίας κάποιων, που αφορά την καταγωγή της τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου.
Η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ υποστήριξε δημόσια την επιλογή της, λέγοντας: <<Γιατί να μην είναι η Κλεοπάτρα μελαμψή;>>. Όπως επίσης: <<Μπορεί να μην ξέρουμε με βεβαιότητα αν η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη, όμως μπορούμε να είμαστε σίγουρη πως δεν ήταν λευκή, όπως η Elizabeth Taylor>>, καθώς και: <<Πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση με τους εαυτούς μας για το χρώμα και την εσωτερικευμένη λευκή υπεροχή με την οποία μας έχει γαλουχήσει το Hollywood>>. Το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου διεμήνυσε, με μια ανακοίνωση που περιλάμβανε δηλώσεις πολλών ειδικών, πως: <<Η Κλεοπάτρα είχε λευκό δέρμα και ελληνιστικά χαρακτηριστικά>>, και: <<Τα ανάγλυφα και τα αγάλματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας είναι η καλύτερη απόδειξη>>.
Η Κλεοπάτρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της αιγυπτιακής ιστορίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή της τέχνης, προκειμένου τα ονόματα τέτοιων προσώπων να μην χάνουν την βαρύτητα που τους αρμόζει στον χρόνο. Κανένας, όμως, δεν έχει το δικαίωμα να διαστρεβλώνει την ιστορία. Γίνεται λόγω μη γνώσεως (που όταν κάποιος δημιουργεί μια σειρά ντοκιμαντέρ με προορισμό το Netflix, δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η μη έρευνα), ή εσκεμμένα; Για οποιονδήποτε λόγο ή συμφέρον συμβαίνει αυτό, είναι απαραίτητο εγκαίρως, πριν να λάβουν δημόσια διάσταση, να επεμβαίνουν οι αρμόδιοι ειδικοί. Δεν τίθεται θέμα <<λευκής υπεροχής>>. Η ιστορία πρέπει να προβάλλεται και να μαθαίνεται αντικειμενικά. Το ότι στην σημερινή εποχή έχουν <<σκάσει>> εκατοντάδες κινήματα για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων, ιδίως για τους Αφροαμερικανούς, δεν σημαίνει πως το παρελθόν είναι υποχρεωμένο να ενσωματωθεί στο παρόν, αλλοιώνοντας το περιεχόμενό του.
Πολλοί αναρωτήθηκαν: <<Τι σας ενοχλεί τόσο σε μια μαύρη Κλεοπάτρα;>> Είναι αναγκαίο να γίνει κατανοητό το εξής: Όλοι οι άνθρωποι έχουν την ίδια αξία, ανεξαρτήτως χρώματος ή φυλής. Όμως δεν μπορεί κανείς, προκειμένου να αναδειχθεί ο ίδιος ή η δουλειά του, να εκμεταλλεύεται το χρώμα ή την φυλή κάποιου, και γενικότερα καταστάσεις, γεγονότα, ανθρώπους, μόνο και μόνο για να κάνει <<statements>> που αντιπροσωπεύουν τη εποχή στην οποία ζει. Κάτι που προκαλεί σύγχυση σε άτομα που δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες της ιστορίας, αλλά και στις μετέπειτα γενιές. Κι αυτό, καθιστά αμφίβολο το μέλλον της ιστορίας. Την αλήθεια της ιστορίας.
Πηγές:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BB%CE%B5%CE%BF%CF%80%CE%AC%CF%84%CF%81%CE%B1_%CE%96%CE%84_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%B9%CE%B3%CF%8D%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%85
https://www.kathimerini.gr/world/562394086/i-aigyptos-apanta-sto-netflix-gia-ti-mayri-kleopatra-eiche-leyko-derma-kai-ellinistika-charaktiristika/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου