Οι Έλληνες που έχουν κερδίσει το χρυσό αγαλματάκι των Όσκαρ.


Η 96η απονομή των Βραβείων Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, γνωστών και ως <<Όσκαρ>>, είναι προ των πυλών. Λίγες ώρες απομένουν για την απευθείας μετάδοση, αποκλειστικά στο συνδρομητικό κανάλι του <<Cosmote TV>>, έτσι ώστε να μαθευτεί αν η φετινή ελληνική παρουσία θριαμβεύσει, καθώς, στα χρόνια διεξαγωγής του θεσμού, μόνο πέντε Έλληνες δημιουργοί έχουν κρατήσει στα χέρια τους το πασίγνωστο χρυσό αγαλματάκι.

1. Κατίνα Παξινού 

Το 1944, ενώ η Ελλάδα βίωνε τον τελευταίο χρόνο της Κατοχής, η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός Κατίνα Παξινού, κέρδισε το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία <<Για ποιον χτυπά η καμπάνα>>.

Η Κατίνα Παξινού δεν υπήρξε μόνο η πρώτη Ελληνίδα που κράτησε στα χέρια της το σημαντικό αυτό αγαλματίδιο, αλλά και η πρώτη μη Αμερικανίδα. Αποδεχόμενη την βράβευσή της, είπε: <<Επιτρέψτε μου να μοιραστώ την μεγάλη τιμή που απονέμεται απόψε σε εμένα με τους συναδέλφους μου του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδος, είτε έφυγαν είτε βρίσκονται στην ζωή, μια που η μοίρα με όρισε να τους αντιπροσωπεύω εδώ. Είμαι βαθιά συγκινημένη και θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου την εταιρεία Παραμάουντ που μου πρόσφερε τον ρόλο της Πιλάρ, τον κύριο Μπάντι Ντε Σίλβα, τον σκηνοθέτη μου Σαμ Γουντ και όλους όσους είναι υπεύθυνοι για αυτήν την ευτυχισμένη στιγμή. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τους ψηφοφόρους και την Επιτροπή Βραβείων Ακαδημίας που μου έδωσαν, εκτός από την τιμή, την ευκαιρία να στείλω από τα τηλεπικοινωνιακά μέσα, την βαθιά μου αγάπη και τον θαυμασμό στους ηρωικούς στρατιώτες του μεγάλου σας έθνους, τους νέους της Αμερικής που πολεμούν με τους συμμάχους τους σε όλο τον κόσμο για την Ελευθερία, την Δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια>>.



2. Μάνος Χατζιδάκις

Το 1961 απονεμήθηκε στον Μάνο Χατζιδάκι το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το τραγούδι <<Παιδιά του Πειραιά>>, από την ταινία του Ζιλ Ντασέν <<Ποτέ την Κυριακή>>. Και επειδή ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης δεν αντιμετώπισε ποτέ αυτή την βράβευσή του ως μια ιδιαίτερη και σημαντική στιγμή, είπε: <<Για εμένα δεν αποτελεί το στεφάνωμα μιας σταδιοδρομίας, αλλά το αληθινό μου ξεκίνημα>>.




3. Βασίλης Φωτόπουλος

Το 1964 ο ζωγράφος και σκηνογράφος Βασίλης Φωτόπουλος, βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης για την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, που θριάμβευσε εκείνη την χρονιά από υποψηφιότητες και βραβεύσεις, <<Αλέξης Ζορμπάς>>. 

Ουσιαστικά όμως, ο ταλαντούχος δημιουργός ήταν κάτοχος και ενός ακόμη Όσκαρ για το οποίο δεν υπήρξε υποψήφιος ποτέ. Συγκεκριμένα, στην ταινία του Ελία Καζάν, <<Αμέρικα, Αμέρικα>> υπέγραψε, μαζί με τον Αμερικανό συνάδελφό του Τζιν Κάλαχαν, τα 75 της σκηνικά. Ωστόσο, ο σκηνοθέτης αφαίρεσε από τους τίτλους της ταινίας το όνομα του Φωτόπουλου, και έτσι το βραβείο παρέλαβε μόνο ο Κάλαχαν, που στην ουσία είχε μόνο την επιμέλεια των σκηνικών αντικειμένων. Το επιχείρημα του Καζάν ήταν το εξής: <<Μα ποιος θα πίστευε ότι αυτά τα σκηνικά έγιναν από ένα ελληνόπουλο>>;



4. Βαγγέλης Παπαθανασίου

Το 1982 ο μεγάλος συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, διεθνώς γνωστός και ως Vangelis, κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής για την ταινία του Χιου Χάντσον <<Οι Δρόμοι της Φωτιάς>>, που είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία. Παρόλο που η ταινία αναφέρεται στην δεκαετία του '20, ο Vangelis χρησιμοποίησε ηλεκτρονικούς ήχους της δεκαετίας του '80, με επιπλέον χρήση συνθετητών και πιάνου. Ήταν κάτι πρωτότυπο και τολμηρό για τον καιρό εκείνο, καθώς συνηθιζόταν η σύνθεση ταινιών εποχής να γίνεται από συμφωνική ορχήστρα. Ιδιαίτερα, η μουσική των τίτλων αρχής, θεωρείται από τις κορυφαίες στην παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου.



5. Κώστας Γαβράς

Το 1983 ο Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, τιμήθηκε με το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για την ταινία <<Ο Αγνοούμενος>>, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Τόμας Χάουζερ.

Βέβαια, το 1970 ο σκηνοθέτης ήταν υποψήφιος για δύο επιπλέον βραβεία Όσκαρ, για την ταινία <<Ζ>>. Συγκεκριμένα, για την σκηνοθεσία και το σενάριο αυτής. Παρόλα αυτά, είναι μια ταινία που έχει γράψει κι αυτή την δική της ιστορία.


Πηγή:

https://www.tanea.gr/2019/02/18/lifearts/cinema/oskar-poioi-ellines-piran-to-xryso-agalmataki-poioi-eftasan-konta-sto-vraveio/







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις